Pages

13 September 2012

Tere!

Kuna kõik nõuavad mult pikka postitust ja mõni isegi ähvardab enam mitte internetti tulla, kui ma ei kirjuta, siis nüüd lõpuks see pikk-pikk postitus tuleb. :)

Eelmine postitus oli esimese koolipäeva kohta, kui ma ikka õieti mäletan. Seega teen siis kokkuvõtte nädalast, millal ma kirjutanud ei ole.

Teisipäev-reede ma koolis ei käinud. Istusin haigena kodus. Esmaspäeva õhtu-kolmapäev olin kodus koos siinse vanaema ja õega. Mu vanaema ei saanud siin olles kuidagi aru, et kui ta räägib minuga slovaki keeles lihtsate lausetega saan ma temast aru ja oskan paari sõnaga vastata ka. Kasutas muutkui käsi ja jalgu. Näiteks teisel päeval tõi mulle tassi teega ja ütles, et see on kuum. Ma sain sellest lausest väga hästi aru, aga tahtsin ikka tassi võtta ja selle laua peale panna. Vanaema siis selle peale: nie, nie, ai-ai, puhh puhh. :) Järgmisel päeval tuli ta minu tuppa ja teatas, et läheb Nitrasse tagasi ja kui mul kõht tühjaks läheb, siis köögis on ham-ham. :) See ham-ham peaks tähendama amps-amps vms. Pärast seda kui siinne ema või isa vanaemast räägib kasutavad nad hüüdnime ham-ham. :)

Neljapäeval olin ma üksi kodus ja sisustasin oma aega magamise, internetis istumise ja Eesti saadete vaatamisega. Pole ju ammu Eesti keelseid saateid näinud. :)

Reede päeval olin ka üksi kodus. Õhtul läksime emaga Nitrasse Mayale järele. Jõudsime sinna kuskil 20.00 paiku. Pärast söömist sisustasime oma aega lauamängude, teleka vaatamise ja järjekordselt virsikute söömisega.

Laupäeva hommikul ärkasime 10 paiku. See oli esimene kord kui ma siin nii kaua magasin. Tavaliselt ärkan kuskil 8-9 paiku ja enam magama ei jää. Pärast hommikusööki läksime Arboretum Mlyňany-sse. Väga ilus koht oli. Seal sain ma ka teada, et need kõrged imelikud puud siin on paplid. :) Pärast läksime Tartuffe mõisa. Selles mõisas toimus mu siinse ema ja isa pulmapidu. Kõndisime mõisas ringi, ema näitas kus neil mis oli pulmas olnud. Kus söömise ruum, kus tantsimise ruum, rääkis ka naljakatest juhtumitest pulmas jne. Ühel hetkel kui pargis ringi kõndisime nägin ma eesoleva puu küljes mingisugust veidrat kasti aukudega. Läksin siis lähemale, et näha kelle tehtud see on ja oh üllatust: eestlase tehtud. Jah, siis hakkasin ma küll kõva häälega naerma. Kunst või asi.. Tegin sellest "kunstist" paar pilti ja hakkasime tagasi sõitma vanavanemate juurde. Kui olime umbes poolel teel, nägime me kohutavat autoavariid. Nimelt ristmiku peal üks auto ei oodanud kuni teine möödub ja hakkas üsna suure kiirusega pöörama. Järgmine hetk toimus kohutav pauk, üks auto lendas katuse peale ja teise auto esiots oli kokku pakitud. 10 minuti pärast saabus ka kiirabi, tuletõrje ja politsei. Tehti tee vabaks, ummik kadus ja me saime edasi sõita.Vanavanemate juurde jõudes kuulsime me juba raadiost selle õnnetuse kohta. Hiljem kuulsime, et autodes olevad inimesed said kõik surma...
Aga nüüd rõõmsama teema juurde. Pärast lõunasööki läksime Nitra kindlusesse. Pärast kindlust läksime poodi, Mayale jalanõusid ostma ja siinsele vanaisale uut telefonikotti ja -korpust ostma, sest eelneval ööl oli koer Bruno need katki närinud. Seejärel suundusime tagasi vanavanemate juurde ja otsustasime veel üheks ööks sinna jääda. 

Lisan siia vahele nüüd paar pilti. Kvaliteet pole eriti hea, sest kaamera oli kodus ja tegin pilte telefoniga. :)

"Puu telefoni juures olev silt. Vähemalt on teada, kes selle tegi..

"Puu telefon"- Eesti kunst

Paplid! Lõpuks sain teada, mis puud need on.:)

Nitra kindluses kuju. Päike paistis vastu..

Nitras mingisugune kuju. :)

Ei, see ei ole Luua mõis! See on arboreetumis olev mõis!:)

Maya:)


Pühapäeval tulid lõuna ajal ka mu ema vennad peredega sinna. Pärast ahjukartulite(esimest korda siin oleku ajal sain ahjukartuleid) ja kana söömist ilmus tort laua peale. Nimelt sain üks mu ema venna tütardest 6 aastaseks. Ja loomulikult minule ei öelnud seda varem keegi ja ma saingi sellest alles siis teada, kui tort välja ilmus.. :) Pärast tordi söömis hakkasin oma Slovakkia keele töövihikut täitma koos ema vennaga. Mitu tundi täitsime seda. :) Umbes kolme paiku hakkasime tagasi koju sõitma, kuigi kohale jõudsime pooleteise tunni asemel kolm tundi hiljem. :) Nimelt me käisime ema sõbranna juurest läbi, poest läbi, sushi söögikohast läbi(kus mu teised vanavanemad töötavad) ja rääkisime tänaval kaua naabriga. Lõpuks koju jõudes istutasime lilled, mis arboreetumist ostsime ja rohisime peenraid. :)

Esmaspäeval oli mu esimene korralik koolipäev. Meil oli kuus tundi, neist aru sain ma ainult kahes tunnis-inglise keeltes. :) Ülejäänud tundides lihtsalt istusin ja kirjutasin päevasündmusi üles. 


Teisipäeval oli seitse tundi. Millest üks oli ka kehaline. Peaks mainima, et siinsed kehalise tunnid on ikka väga kerged. Esiteks me pole õues, me võimlas ja soojenduseks kaks ringi võimlas joosta, siis võimlema. Kõigepealt kaks pearingi, kaks käteringi, kaks puuaringi ja ongi soendus läbi.. Seejärel mängitakse pallimänge, kui mängida ei taha võib minna jõusaali, vaadata pealt, võimelda või lauatennist mängima minna. :) Mina esimesel päeval mõtlesin, et mängin ka palli. Mängisime rahvastepalli laadset mängu. Sellel küll teine nimi ja natuke teistsugune mäng, aga nii enam-vähem rahvastepall. Põhimõte on mõlemal teisi välja pommitada. Noh, kui ma olin 5 minutit mänginud, otsustas Philip, et võiks mind välja visata. See tal ka õnnestus.. Aga minu käsi käis randmest tagurpidi ja valu oli kohutav.. Kehalise õpetaja saatis mind kooliarsti juurde, Kika tuli minuga kaasa, kuna ma ei teadnud kus see asub. :) Nüüd on mu käsi paistes, valutab ja on elastiksidemes.. :) 

Kolmapäev oli taas esimene tund kehaline. Mina ütlesin õpetajale, et teen kaasa nii palju kui saan. Aga peale soojendust ei lubatud mul ikkagi midagi teha.. Nii, et ma jälle lihtsalt istusin ja vaatasin, mis teised teevad. 

Neljapäev- täna on vaba päev, kuna õpetajad streigivad siin. :) Nüüd istun jälle Maya ja vanaemaga kodus(mis tähendab kohutavalt palju tee joomist ning virsikute ja viinamarjade söömist). Isa on tööl ja ema on konverentsil, Tuleb alles laupäev või pühapäev.. 

Nüüd on vist kõik tänaseks. Ma loodan, et see oli piisavalt pikk. :)

Kallid! :)


Mariliis. :)

2 comments:

  1. No peaaegu juba oli jah:D
    A tead, ma täna bussis arutasin Erikuga et mu telefon on mõtetu asi, naguinii ma seda ei kasuta ja kõik sellepärast et sina ära oled..

    ReplyDelete
  2. peaaegu? mis sa tahad öelda, et ma peaks veel pikemaid tegema? :D ma jäängi kirjutama nii ju. :D
    Hehe, veebruaris enam ei ole mõttetu :D kuigi jah, mul on telefon siin ka ainult kaks korda helisenud, nii et ka mõttetu asi :D

    ReplyDelete