Pages

20 April 2012

Algus


Tere!
Ka mina olen üks neist, kes otsustas minna organisatsiooni YFU kaudu vahetusõpilaseks. Pärast pikka mõtlemist ja unistamist tuli esimeseks ära saata taotlusdokumendid. Seal oli vaja järgmist: taotlusankeet, lugu endast, eelmise aasta tunnistus, hinneteleht, passipilt, taotlemismaksu maksekinnituse koopia, soovituskiri ja arstitõend(kahte viimast enam ei pea esitama). Selle kõige tegemiseks, otsimiseks ja muuks kulus ligi nädal aega. Kuid jah, olin õnnelik, kui isa selle kõik posti pani ja Tallinna poole teele saatis, sest esimene samm oli ju lõpuks tehtud! Nüüd jäi oodata valimispäeva kutset. On valida, kas tahad valimispäevale minna Tartu või Tallinna. Kuna Tartu on mulle lähemal, valisin mina Tartu. Aga kuna seal korraldaakse seda harvemini, siis sain ma kutse alles paari nädala pärast.
Ühel laupäevasel päeval Tartu YFU kontori poole koos Liinaga liikudes polnud mitte mingisugust närvi.. Ma ju teadsin, et kõik endised vahetusõpilased on üli sõbralikud, avatud ja rõõmsameelsed ja pealegi enamuse nendega, kes mulle valimispäeva korraldasid, olin ma varem seal samas kontoris kohtunud(infotundides, mis toimuvad iga riigi kohta eraldi) Igatahes sinna kohale jõudes, kui ma nüüd õieti mäletan, olime me peaaegu esimesed. Aga kella 10.00-ks kogunes meid sinna kuus või seitse.
Valimispäeval, nagu YFU puhul tavaline, saime süüa :) Meiega tehti igasugu huvitavaid mänge. Näiteks meid jagati kahte rühma ja kõigile anti paberileht kätte, kust pidime valima millistega sealt me tahaks ühes rongis olla ja kellega mitte. Seal olid näiteks: just vangist vabanenud mees, väikese lapsega ema jne. Kui igaühel oli välja valitud, pidime oma grupis ühele nõule saama, kellega me grupp on nõus ühes rongis sõitma, kellega mitte. Ja lõpuks need ete ka lugema. Ühesõnaga selliseid mänge oli päris palju ja need olid väga toredad. Aga jah, millalgi saabusid vanemad(neil oli väike loeng YFU kohta) ja meil oli intervjuude aeg.. Voh, siis olin ma küll närvis, eriti selle inglise keelse osa pärast.. aga jah, ma ei tea küll mida ma põdesin tookord, sest midagi polnud ju karta! Inglise keeles rääkisin ainult maksimum 2 lauset ja eesti keeles küsiti igasuguseid imelikke küsimusi.. Umbes, et kas suitsetad, kas oleksid nõus olema peres kus suitsetatakse, mis sa teeksid kui su vanemad oleks 60 aastased ja mis siis kui su vanemad oleks 20 aastased jne..
Umbes kella 15.00 paiku sai valimispäev läbi, edasi ootas kojusõit ja oodata,oodata ja veelkord oodata tulemusi, mis minu puhul venis päris pikaks. Enamus said tulemuse juba esmaspäeval, kuid mina mitte. Ma suutsin juba mõelda, et ma ei saanudki edasi ja isegi kirjutada YFU-le, et küsida miks minu tulemust pole veel teada. Lõpuks siis kolmapäeva õhtul tuli kiri, et ma sain valimispäevalt edasi!!!!!! Ja tulemusi ei saanud ma varem, sest neil oli olnud väike infosulg:)

 Nii, siis millalgi oli sponsorkoolitus. See toimus minu mäletamistmööda ühel pühapäevasel päeval.  Toimus Tallinnas ja seetõttu pidime hommikul vara rongiga minema. Jõudsime üsna vara kohale ja meil oli sponsorkoolituseni üsna palju aega veel.  Millalgi läks kooli otsimiseks, kus see toimus. Õnneks leidsime kooli ruttu üles ja olime järjekordselt Liinaga esimesed :)
Varsti jõudsid ka teised, klass sai inimesi üsna täis(mõnda ma isegi teadsin, valimispäevalt), meie ees olid mõned endised vahetusõpilased, kes rääkisid sponsorite otsimisest ja enda kogemustest. Saime palju lehti, kus olid näited sponsoravaldustest ja mis taotluses olema peab. Millalgi tegime avalduse koostamise ka läbi, lugesime ette ja arutasime vigu.. Ma pakun, et umbes kolme tunni pärast sai see läbi ja ees ootas bussisõit :)
Lepinguvestlus. Selleks tuli jälle Tallinnasse sõita, seekord vanematega. Seal umbes tund aega kuulasin juttu ja tagasi sõit. Arutasime läbi enam-vähem kõik lepingu punktid, YFU reeglid ja et mis ajaks tuleb leping ära teha kõige hiljemalt (märtsiks).

 Siis hakkasin ma sponsoreid otsima. Mul tuli leida sponsoreid ka natuke ennem lepingu sõlmimist, kuna kuu pärast lepingu tegemist on 25% vaja ära maksta. Paljud lubasid mulle raha anda, aga kui ma veidi aja pärast uuesti küsisin, siis eirati, mis tähendab, et raha ma vist ei saa neilt. Veebruari keskel tegin lõpuks lepingu ka ära, kuna YFU-st helistati, et võiksin selle ära teha lõpuks. See saadeti mulle postiga koju. Koos sellega tuli ka rahvusvaheline fail. Paks fail sobiva pere leidmiseks. Seal oli vaja, et õpetaja, kool, arst ja hambaarst täidaks paar lehte, veel selle ja eelmise aasta tunnistuse koopiaid, kiri perele(umbes 400 sõna), passi koopia ja paljupalju pilte. Selleks antakse aega 3 nädalat. Minul küll kulus natuke rohkem selleks.

Selle nädala alguses on paljud teada saanud kuna nad ära lendavad. Mina kahjuks veel pole saanud.. Ja samuti pole ma ELO(eelorientatsiooni) kutset saanud. Loodetavasti saan need varsti. Kirjutan jälle, kui uudiseid on :)

Mariliis :)

4 comments:

  1. Tere ! :)
    Mõtlesin ka ise minna Slovakkiasse järgmine aasta :) Kui palju need viisad ja asjad maksid ? Kui palju tuli algul ära maksta ja kui palju sul sponsoreid on ? Äkki oskad mullegi midagi soovitada ? Ja mis valimispäevadel tehakse ?

    ReplyDelete
  2. Tere! :)
    Väga lahe, et oled ka Slovakkiast huvitatud. :) Slovakkia on Euroopa Liidus ja sinna minemiseks ei ole viisat vaja. Aga tuleb lasta teha vanema luba, mis tuleb notari poolt kinnitada. Maksab kuskil 30 euro ringis.

    Valimispäeva pole tõesti mõtet karta. Seda korraldavad vabatahtlikud, kes on käinud juba vahetusaastal. Valimispäeval tehakse igasuguseid toredaid mänge, räägitakse YFU reeglitest ja lõpus on igaühega eraldi vestlus. Vestlusel küsitakse sult küsimusi, et miks sa tahad minna, millises peres tahaksid elada, kus kohas, kas linnas või maal ja siis pead ette antud teemal paar lauset inglise keeles rääkima. Mina näiteks pidin rääkima Eestist ja eestlastest. Valimispäevalt saavad enamus läbi, mõni üksik ainult ei saa.

    Pärast lepingu sõlmimist tuleb kuu aja pärast 25% ära maksta. Sponsorkoolitusel räägitakse täpselt ära kuidas sponsoravaldust koostada. Kui sa tahad sponsorlust saada, hakka võimalikult vara sponsoreid otsima, sest neid leida on raske. Väga palju loevad selle juures tutvused ja leia firmadega midagi ühist, siis on suurem lootus raha saada. nt. otsi firmasid kes on Slovakkiaga kuidagi seotud, sinu hobidega seotud firmad jne. Edu! :)

    ReplyDelete
  3. Tere uuesti ! :)

    Sellesmõttes küll jah :) Mul on küll tutvused siin Põltsamaal linnapeaga ? Et kas sellekaudu on ka võimalik sposorluse raha saada ?
    Ma tean, et mõned küll ei räägi sellest, kust sa sponsorid leidsid jne....
    Aga äkki oskad sina aidata ? Et kuhu sa pöördusid jne ... kuhu saatsid ? Ja mitme kuuga on võimalik raha kokku vaja saada ? Ja mis siis juhtub, kui nt sa ei jõua täpselt reisi ajaks seda raha maksta? Kas reis jääb siis ära ?

    ReplyDelete
  4. Kui saaks natukene lähemalt rääkida siis võid lisada fbsse Kristine Roots :)

    ReplyDelete